Ako pomáhajú naše biostimulanty?
Je naivné očakávať, že insekticídy samé dokážu účinne ochrániť vinice pred Zlatým žltnutím viniča: ich účinnosť nikdy nie je 100 % a vektora – cikádku kvôli jej plachosti a výnimočnej pohyblivosti v neskorších štádiách často ani nezasiahnu. Je tiež potvrdené, že insekticídy môžu výrazne oslabovať imunitu rastlín a narušovať ich mechanizmy prirodzenej obranyschopnosti, čo bez ďalších opatrení môže ešte ďalej zhoršiť aktuálny už nepriaznivý stav.
My v ekolive veríme v silu rastlín a viniča a dôležitosť prevencie. Preto podporujeme vinič v boji so Zlatým žltnutím s našimi biostimulantmi ekofertile®plant a microfertile® plant už vo viac ako 20 vinárstvach po celom Slovensku.

Prečo Infekcia Neznamená Automaticky Chorobu
Aby sa infekcia rozvinula na aktívnu chorobu s viditeľnými príznakmi, musí dôjsť k súhre niekoľkých kľúčových faktorov, ktoré oslabia obranyschopnosť viniča a posilnia patogén. Jedná sa o zložitý proces, ktorého výsledkom je buď choroba Zlaté žltnutie viniča alebo nezmenený zdravotný stav viniča. Do komplexného vzťahu hostiteľská rastlina – patogén – prostredie dnes odborníci na fytopatológiu a rastlinné choroby zaraďujú aj štvrtý faktor, ktorým je mikrobióm hostiteľskej rastliny. Jedná sa tak o komplikovaný boj, ktorý sa odohráva na mikroskopickej úrovni v každom vinohrade.
Faktory Rozvoja Príznakov po Prenose Fytoplazmy
Čo sa musí udiať, aby sa po cicaní štiav cikádkou a prenose fytoplazmy rozvinuli na viniči príznaky choroby Zlaté žltnutie?
Musí byť prítomné dostatočné množstvo patogénu (fytoplazmy) v aktívnom štádiu, aby prekonalo lokálnu imunitnú odpoveď rastliny.
Musí byť oslabená vitalita a imunita viniča – ak je ker vystavený silnému stresu, jeho energia sa presúva od obrany k prežitiu. Stresové faktory zahŕňajú v našich podmienkach najmä extrémne počasie ako dlhé sucho, silné slnečné žiarenie a deficity kľúčových makroživín a mikroživín.
Infekcia sa nerovná chorobe vďaka prirodzenej imunite a tolerancii viniča. Každý ker má obranné mechanizmy, ktoré dokážu patogén izolovať alebo potlačiť jeho šírenie. Tieto mechanizmy sú pasívne – pevnosť pletív, antimikrobiálne látky vopred prítomné v bunkách a aktívne – produkcia nových antimikrobiálnych látok, reaktívnych foriem kyslíka a iných látok ako aktívna imunitná odpoveď viniča. Existujú veľké odrodové rozdiely, ktoré sú geneticky podmienené. Napríklad interšpecifické odrody môžu byť menej príznakové, napriek ich vyššej preferencii cikádkou Scaphoideus titanus.
Musia byť prekonané obranné mechanizmy – patogén musí úspešne preniknúť cez fyzické bariéry (kutikula, pokožka listov a stoniek) a neutralizovať chemické obranné látky, ktoré si vinič sám produkuje.
Musí byť priaznivé prostredie pre šírenie patogéna – každý patogén má optimálne podmienky pre rast a množenie. V prípade Fytoplazmy Flavescence dorée šíreniu napomáhajú opustené vinohrady ako zdroj infekčnej nálože a vyššie teploty vzduchu, ktoré prináša zmena klímy, vyhovujúce cikádke Scaphoideus titanus.
Zjednodušene povedané: choroba vzniká, keď je obranný systém rastliny oslabený a preťažený, patogén je silný a podmienky mu maximálne vyhovujú.
Ako Biostimulanty Nakláňajú Misky Váh na Stranu Vášho Viniča?
Naše biostimulanty môžu výrazne pomôcť zlepšiť aktuálnu situáciu so Zlatým žltnutím viniča. Zo spomenutých procesov, kde sa rozhoduje, či ker prežije alebo nie, majú pozitívny vplyv na takmer každý proces:
1. Zlepšujú príjem živín viniča vďaka zlepšeniu koreňového systému a zlepšeniu toku živín do buniek.
2. Dodávajú dôležitý a chýbajúci kremík v prístupnej forme pre pevnosť pletív.
3. Aktivujú obranyschopnosť rastlín – imunitu, vďaka obsahu vzácnych fytohormónov ako kyselina salicylová a kyselina jasmónová.
4. Zlepšujú celkovú vitalitu viniča – zosilňujú fotosyntézu a zvyšujú množstvo chlorofylu, zlepšujú hospodárenie listov s vodou, vinič má oveľa viac energie, ktorú môže použiť na obranu namiesto boja o holé prežitie.
Kľúčová Rola Bóru a Kremíka v Mechanickej Odolnosti
Zaujímavosť: Výskum ešte z 30. rokov 20. storočia ukázal, že porasty lucerny, kde bol vysoký výskyt nebezpečných, chorôb prenášajúcich cikádok spájal výrazný deficit bóru. Bór spolu s vápnikom a kremíkom sú kľúčové pre nepriechodnú bariéru, ktorá bráni vstupu patogéna do rastliny: zvyšujú hustotu bunkového rôsolu a spomaľujú pohyb patogénov v bunkách, podieľajú sa na tvorbe pektínov, zabezpečujú mechanickú pevnosť bunkových stien a kutikuly. Zabezpečujú tak prirodzenú mechanickú odolnosť voči škodcom a patogénom.
Pohyb Fytoplazmy vo Viniči a Výskyt Príznakov
Časový Priebeh Infekcie a Symptómy
Zjednodušene o začiatku infekcie, výskyte príznakov a pohybe fytoplazmy vo viniči
Príznaky, ktoré pozorujeme na celej rastline od júna do augusta, sú väčšinou výsledkom infekcie z minulého alebo predchádzajúceho roka, pretože príznakový vinič nebol odstránený z vinice. Symptómy často pozorujeme len na jednej polovici viniča, čo je tiež výsledkom infekcie z predchádzajúcej sezóny. Symptómy, ktoré pozorujeme len na jednom výhonku, sú väčšinou výsledkom infekcie v rámci toho istého roka, t.j. infekcie v prvej polovici vegetácie a objavenia sa symptómov koncom leta a v septembri. Okrem štandardných príznakov je infekcia možná len na jednej vetve alebo časti viniča, výskyt klasických príznakov len na jednom výhonku, výskyt skrúcania listov len na jednom alebo dvoch výhonkoch. Takéto viniče môžu byť v niektorých prípadoch vyliečené zrezaním na 20 – 40 cm a zatretím rany po reze.
Pohyb fytoplazmy je do veľkej miery koordinovaný s pohybom šťiav v rastline. Na začiatku zostáva v prvom infikovanom výhonku a postupne klesá vo floéme – lyku smerom k dvojročnému a staršiemu drevu, kde upcháva sitkovice a bránia tak toku produktov fotosyntézy a remobilizovaných živín. Potom prichádza na rad hlava viniča. Pred zberom hrozna vinič smeruje šťavy aj fytoplazmu smerom k strapcom. Po zbere úrody sa rastlina pripravuje na zimný odpočinok a smeruje šťavy do prízemných častí a koreňov. V závislosti od klimatických podmienok môže byť rastlina aktívna dva alebo tri mesiace po zbere úrody, s mierne zníženým tokom šťavy. V novembri rastlina ukončuje svoje najdôležitejšie funkcie a tok šťavy sa takmer zastaví (rastlina nemá svoju vlastnú konštantnú teplotu, rovnako ako škodcovia). Na jar sa aktivita rastliny opäť obnoví a fytoplazma pokračuje v klesaní smerom ku koreňom cez floém. V roku po objavení sa prvých príznakov je stále možné zachrániť veľký počet krov. Ak vidíme prvé príznaky na častiach blízko zeme, takýto vinič už nie je možné zachrániť.

Fytoplazmózy – Zlepšenia v Ochrane a Prevencii
Toto sú kľúčové body pre manažment ochrany, pričom body 7 a 8 priamo súvisia s vašimi produktmi:
1. Vinič vykazujúci príznaky Zlatého žltnutia by mal byť okamžite zrezaný 20 až 40 cm nad zemou (jún, júl a august). Takto odstránime zdroj fytoplazmy vo vinici. Rastliny, ktoré nevykazujú príznaky v mieste rezu, môžu byť zachránené a na reznú ranu by sa mala aplikovať tenká vrstva antimikrobiálnej pasty. Veľmi jednoducho a lacno takto vieme zachrániť vinič a produkciu hrozna.
2. Viniče vykazujúce príznaky v mieste rezu by sa mali vykopať a na dané miesto by sa malo aplikovať organické hnojivo so živými mikroorganizmami.
3. Včas umiestnite žlté lepové panely, pre monitoring výskytu vektora – cikádky Scaphoideus titanus.
4. Dva dni po ošetrení insekticídom nainštalujte nové panely. Takto zistíme približnú účinnosť ošetrenia.
5. Potlačenie cikádky by sa malo vykonať hneď, ako uvidíme vektora na žltých lepových doskách. Potlačenie lariev prvého, druhého a tretieho instaru prináša oveľa lepšie výsledky, pretože sú menej pohyblivé a teploty sú vtedy oveľa nižšie, najmä v noci a ráno. Hmyz nemá svoju vlastnú konštantnú teplotu a jeho aktivita závisí od teploty prostredia. Larvy posledného štádia a dospelce – imágo sú extrémne plaché, citlivé na vibrácie a pohyblivé. Bude veľmi ťažké dosiahnuť uspokojivú účinnosť aplikácie insekticídu. Hluk motorov traktorov a postrekovačov vystraší vektora, ktorý môže odletieť niekoľko sto metrov ďaleko. Pri objavení sa človeka vo vinohrade vektor zmizne z dohľadu, čo sme videli pri pokuse o odfotografovanie.
6. Odrezanie odrodených výhonkov – prútov, jeden mesiac po zbere hrozna zabraňuje ďalšiemu šíreniu choroby do staršieho dreva viniča.
7. Počas vegetačného obdobia aspoň 3 – 4 krát aplikujte fenolické látky a iné biostimulačné zlúčeniny ako napríklad kyselinu salicylovú, auxíny a kyselinu kremičitú, ktoré dokážu zvýšiť obranyschopnosť viniča, napríklad ekofertile®plant a microfertile®plant obsahujú fenoly, kyselinu salicylovú, auxíny aj kremík v prístupnej forme pre vinič.
8. Insekticídy a biostimulanty by sa mali aplikovať tak, aby sa dosiahla najvyššia účinná dávka. Dodatočné ošetrenia mladých viničov insekticídmi a biostimulantmi s obsahom fenolických látok a fytohormónov znižujú riziko infekcií, najmä ak sú mladé štepy vysadené v starom vinohrade.
9. Zabezpečte, aby všetci vinári v danej oblasti vykonali všetky preventívne opatrenia včas, najmä odstránenie a ošetrenie infikovaných viničov a aplikáciu insekticídov a biostimulantov.
Dôležitosť Účinnej Dávky pri Aplikácii Biostimulantov a Insekticídov
Účinná dávka Účinná alebo efektívna dávka je množstvo postreku, ktoré zostane na viniči po jeho ošetrení. Je mimoriadne dôležitá pri aplikácii insekticídov a rastlinných biostimulantov. Ak 50 % alebo viac z postreku spadne na zem, účinnosť je mimoriadne nízka. Vzdušný prúd odnesie vektora – cikádku na zem, vektor sa vráti na vinič, ale insekticíd nie. Fytoplazma ako baktéria nemá spóry ako hubové patogény a preto minimálne 70 – 80 % postreku musí zostať v ošetrovanom rade. Inak nechránime vinič ale trávu v medziradí. Pre dobrú priľnavosť na listy je tiež vhodné zvážiť použitie kvalitného zmáčadla, ktoré zabezpečí dobrú listovú pokryvnosť postreku.
Účinnú dávku možno zhruba určiť aj vizuálne. Ďalším presnejším spôsobom je meranie kvapiek, ktoré dopadajú na zem – usadzovanie na zemi. Potom je často potrebné urobiť zmeny v aplikácii. V jednom prípade sa jednoducho vymenili trysky postrekovača tak, že sa nainštalovali trysky s nižším prietokom 0,6 l/m. Tým sa znížilo množstvo postreku na 260 l/ha. Všetky ostatné parametre sa nezmenili: rýchlosť pohybu traktora, tlak v tryskách, výkon ventilátora. Týmto spôsobom sa zvýšila efektívna dávka o 30 % a skrátil sa čas ošetrenia o 40 %. Elektrostatické postrekovače a postrekovače so záchytom úletu (recykláciou) výrazne zvyšujú efektívnu dávku.
Prečo je Dôležité Znížiť Závislosť Viniča na Chémii (Vinič – Narkoman)?
Jedným z najväčších problémov pri ochrane viniča je skutočnosť, že rastlina mnohokrát nevydrží pomaly ani jediný deň bez chemických prostriedkov. Klasickou ochranou rastlín sa z nich urobili chemicky závislé organizmy – narkomani. Takéto rastliny pravdepodobne nevytvárajú dostatok vlastných obranných zlúčenín, ktoré sú prejavom silnej vlastnej imunity. Rôzne fenolické látky sú v odbornej literatúre uvedené ako zlúčeniny, ktoré sú schopné baktericídnych, virucídnych aj fungicídnych účinkov, a dnes už vieme, že rastliny v dobrej kondícii si ich produkujú sami ako súčasť prirodzenej imunitnej odpovede.

